Wat kun je winnen?

De jury

Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om uit zo veel mooie gedichten een keuze te maken, daarom doen we dit niet alleen. We zijn heel trots op de jury die ons daarbij helpt en samen met ons een keuze maakt: dichter, schrijver en communicatiedeskundige Najiba Abdellaoui ondersteunt ons als juryvoorzitter en onze BURGEMEESTER Ahmed Aboutaleb is ere-jurylid van Geluk op Zuid. De bekende en zeer gewaardeerde Rotterdamse dichter Jana Beranová jureert ook mee. 

De voltallige jury bestaat uit:

1.       Najiba Abdellaoui (dichter / docent)
 2.       Jana Beranová (dichter, vertaler)
 3.       Burgemeester Ahmed Aboutaleb
 4.       Anna Maria Carbonaro (Geluk op Zuid / Het Gelukshuis)
 5.       Jiske Foppe (Geluk op Zuid / GEEN POEHA)
 6.       Ivan Words (spoken word artist / workshopdocent) 


Onder de prijzen staan korte bio's van de juryleden.
(Foto Burgemeester door Marc Nolten)

De prijzen

Iedereen die meedoet wint eigenlijk. Alle deelnemers ontvangen namelijk de DICHTBUNDEL GELUK OP ZUID

Zorg dan ook, dat we de juiste contactgegevens hebben of kom naar de prijsuitreiking.  Alle ingezonden geluksgedichten worden opgenomen in deze dichtbundel.

Maar er zijn méér prijzen: want we hebben 3 winnaars per gebied (Feijenoord, Charlois en IJsselmonde). En ook docenten kunnen winnen als ze met de groep meedoen.

Lees hieronder welke prijzen dat zijn.

Open Rotterdam heeft vorig jaar samen met ons de prijswinnaars overvallen. Kijk hier naar hun item. 

Deelnemersprijzen gedichtenwedstrijd

In elk gebied kiezen we 3 winnaars. In totaal hebben we dus 9 winnaars van Geluk op Zuid.


* WINNAARSCERTIFICAAT: jouw eigen gedicht mooi ingelijst als certificaat als eerbetoon aan jou als dichter, om thuis aan alle familie, vrienden te laten zien.
Met de handtekening van de Burgemeester!

* JAARABONNEMENT: een heel jaar lang ontvangen alle drie de winnaars het tijdschrift Dichter met 'gedichten voor kinderen van 6 tot 106.' In ieder nummer staan bijna 75 nieuwe gedichten met prachtige illustraties.

* GEVELGEDICHT: uit één van de gewonnen gedichten wordt een fragment als gevelgedicht uitgevoerd in het eigen gebied van de winnaar.

* EEN RADIO OPTREDEN: de winnaars dragen in mei en juni zelf hun gedicht voor tijdens het LIVE radioprogramma Vraag het de Bieb, van RTV Rijnmond, vanuit de Bibliotheek Rotterdam

Docentenprijzen basisscholen

Als er een winnaar in jouw groep zit, dan wint de klas en jij als docent ook.

* DICHTBUNDEL: doe jij mee met jouw groep? Dan ontvangen sowieso alle kinderen uit jouw klas de Dichtbundel Geluk op Zuid ! En jij een exemplaar extra.

* SPECIALE UITNODIGING:  Jij en jouw groep worden uitgenodigd de prijsuitreiking met performance van Ivan Words en onthulling van het gevelgedicht bij te wonen (data volgen nog).

* * 5 MINUTEN GELUK ONDERWIJSKAART: wint een leerling uit jouw groep? Dan ontvang je als docent bovendien de 5-minuten geluk onderwijs kaart  van Onderwijs maak je samen met inspirerende, korte activiteiten om interactief en speels een brug te slaan tussen twee perioden van inspanning. De kaarten nodigen uit om geluk te herkennen, te verkennen en te vergroten. Ze zijn gebaseerd op de pijlers van Seligman: positieve betekenis, positieve relaties, positieve emoties, positieve betrokkenheid, positieve gezondheid en positieve daden. Zij vormen de basis van het concept ‘positief onderwijs’ en stimuleren leerlingen en leraren om te floreren. Lees hier meer.

De jury

Najiba Abdellaoui

Najiba is een dichteres, schrijfster en communicatie deskundige. Ze schrijft gedichten, spoken word teksten, columns en korte verhalen. In 2000 won ze onder andere de El Hizjra literatuurprijs en in 2008 het Nederlands Kampioenschap Poetry slam. Ze schreef in 2008  een kinderboek met Pieter Feller: ‘Nasim en Natalie’ en In 2010 verscheen het educatieve muzikale prentenboek ‘De vijf zuilen van de Islam’ waarvoor ze drie kinderliedjes schreef. 

 
Najiba laat zich inspireren door de ‘schoonheid van imperfectie’, en van ‘de dingen waar een krasje op zit’ (interview RTV Rijnmond, 2018). Ze stelt dat kinderen het imperfecte zien en dat uiten in verwondering, en dat we daar veel van kunnen leren. Dat lijkt Geluk op Zuid een hele goede blik bij het jureren van de prachtige en gevarieerde gedichten die we zullen gaan ontvangen. Zij zal ons als juryvoorzitter hierin helpen.
Luister hier naar Najiba (fragment RTV Rijnmond 22/09/18)
Lees meer over en van Najiba op Rotterdamse dichters.nl

Jana Beranová 

Jana is dichter, proza schrijver, docent poëzie en literair vertaler. In 2008 ontving de van oorsprong Tsjecho-Slowaakse de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren en in 2009 - 2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. In 2011 verscheen haar verzamelbundel Werkboek 1983-2010 met een dvd met trompetspel van Eric Vloeimans en animaties van Sybren Kuiper. Voor haar vertaalwerk van Milan Kundera en veel Tsjechische dichters ontving ze van de Tsjechische staat de Černín Award. Jana is groot voorstander van poëzie in de openbare ruimte en ook haar eigen werk is te zien in de stad, zoals de wegwijzer Klare taal en het stadsgedicht  14 Mei 1940 . Lees veel meer over en van Jana op Rotterdamse dichters.nl (foto door Caspari).


Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam en een groot liefhebber van poëzie. Hij was in 2014 juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs. Ook stelt hij bloemlezingen samen. In 2014 stelde hij samen met Rotterdammers een selectie van gedichten van Jules Deelder samen in de bundel Dag en Nacht (de Bezige Bij). Dit jaar verschijnt er bij uitgeverij Douane ‘Lees!’, een bloemlezing van zijn favoriete gedichten uit de wereldpoëzie,  die hij op verzoek van Poetry International heeft samengesteld. Hij vertaalde zelf ook Arabische gedichten van Adonis en dicht zelf. Hij dichtte in 2017:Maar hij vertaalde zelf  ook Arabische gedichten van Adonis en dicht zelf. Hij dichtte in 2017:
Stromen aan emoties hebben de rivier gekruist / vastgelegd  op ansichtkaarten en verzonden / met de groeten uit Rotterdam.’ (fragment uit ‘Groeten uit Rotterdam’ in de bundel Dichter onder Water, projectorganisatie Maastunnel / Joop van der Hor 2017). Begin januari hield hij zijn Nieuwjaarstoespraak in dichtvorm in de Burgerzaal van het stadhuis.

In 2018 zei hij: “Poëzie is van jongs af aan mijn kameraad geweest. In het Berbertalige Rifgebergte in het noordoosten van Marokko luisterde ik vroeger vaak naar de radio, naar de verzen van Arabische dichters. Ik herinner me een hoorspel over een gevleugeld paard, een soort Superman, die de wereld overvloog om mensen te redden.” En “Voor mij is Rotterdam een poëtische stad. Een stad waar nog zo veel mooie woorden en zinnen geplukt kunnen worden en tot mooie verhalen gerangschikt. Ik nodig u uit op zoek te gaan.” (Metro interview 26 januari 2018).) Meer biografie hier. 
(foto Marc Nolten)
 

Ivan Words

Ivan rapte van oorsprong maar was in 2012 bij de eerste Poetry Circle 010 in het Hiphophuis en stapte vervolgens helemaal over naar spoken word, en sinds enige jaren is daar onderwijs en ander werk bijgekomen. Hij stond op een TEDAmsterdamx talk met een bevlogen verhaal over educatie en treed regelmatig op, en samen met Takkie treed hij steeds vaker als het duo Barguijs . Ook is hij betrokken bij Spoken World, een podium in Rotterdam, als artiest en host. Voor Geluk op Zuid verzorgt hij de workshops voor kinderen voor het deel geluksgedicht schrijven.
Lees meer over Ivan hier (Hiphop in je Smoel, 2017) en hier (Awater, poezieclub 2018).

Anna-Maria Carbonaro

Anna-Maria organiseert Geluk op Zuid samen met Jiske en is als Feijenoordse al lang actief op Zuid met haar organisatie –Alacritas-. –Alacritas betekent ‘enthousiast’ in het Latijn en dat is ook meteen haar graadmeter om projecten te willen uitvoeren. In 2015 heeft zij vanuit haar kennis van sociale psychologie, aangevuld met nieuwe inzichten over Geluk, het Gelukshuis gestart. Naast gelukslessen aan kinderen, jongeren en volwassenen creëert zij projecten waar mensen gelukkig(er) van worden.  Meer info

Jiske Foppe

Jiske stimuleert poëzie in de openbare ruimte, door gevelgedichten en bruggedichten te realiseren en projecten te bedenken. “Als je op straat loopt en je komt een hele mooie tekst tegen en je leest het, dan kan je uit je moment worden gehaald. En het zet je aan het verwonderen. Poëzie maakt voor mij dat je gelukservaringen kan hebben.”  Zij bedacht samen met Anna-Maria van het Gelukshuis Geluk op Zuid. Jiske vindt geluk iets heel relatiefs. Het betekent voor iedereen wat anders; het heeft te maken met hoe je naar de wereld kijkt en deze interpreteert, welke betekenis je er zelf aan geeft. En dat ziet zij als de overeenkomst met de poëzie: de manier waarop van je binnen naar buiten kijkt, naar de wereld, en andersom.  Meer info